www.arlash.hu

AlidaRita

7 dolog amit a szép bőrért tehetsz

2017. augusztus 16. - AlidaRita

szep_bor.jpg

1. Alvás

Az alvás hiánya a hajszálerekre tágító hatással van és a kitágult erekben szaladó vér színe átüt a bőrön, ezért jelennek meg a "szem alatti karikák".

A kielégítő mennyiségű éjszakai pihenés során az agy idegrendszere is regenerálódik: az idegrostokat borító mielin termeléséért felelős sejtek jóval aktívabbak ilyenkor. Ha azonban alvás hiányában nem fejthetik ki hatásukat, a mielinréteg elvékonyodik, ami idegességet, stresszt okoz és növeli a sérülékenység érzetét. Kevés alvás hatására nagyobb az esélyünk a cukorbetegségre, szívproblémákra, elhízásra, depresszióra és egyéb komplikációkra. -Forrás

 

2. Elegendő folyadék pótlás

A víz az egyik alapvető lételem, míg az ember élelmiszer nélkül 4-6 hetet bír ki, víz nélkül csak néhány napot.

Az emberi test tömegének több mint a fele víz, felnőtt férfiaknál 60%, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt - 50%, míg a csecsemőknél 70%. Ennek 34%-a sejten kívüli, 66%-a sejten belüli víz. A sejten kívüli víztér egy része az érpályán belül, másik része az érpályán kívül helyezkedik el. A felnőtt ember sejtjei mindösszesen kb. 28 liter folyadékot tartalmaznak.

A nap közben elfogyasztott élelmiszerekkel mintegy 0,5 - 1 l víz jut be a szervezetbe, míg a fehérje, zsír és szénhidrát-metabolizmus során további 0,25-0,4 l keletkezik. Ezek alapján a napi ajánlott folyadékbevitel férfiaknak kb. 2-3 liter, nőknek napi 1-2 liter. -Forrás: Wikipédia

 

3. Fényvédelem

A napfény, különösen az UVA- és az UVB-sugarak, okozhatnak napégést, korai bőröregedést, szemkárosodást, legyengült immunrendszert, napallergiás és fototoxikus reakciókat és akár bőrrákot is. 

Először is azért, mert a bőr csak az UVB sugárzás ellen védi magát azáltal, hogy a hámréteg az UVB sugarak 80%-át blokkolja. A daganatképződés szempontjából veszélyesebb UVA sugarak ellen azonban nincs természetes védelem. UVB az azonnali reakciókért (napégés) felel, az UVA viszont a sokkal komolyabb következményekkel járó késleltetett reakciókért (fényöregedés, napallergia, bőrrák, melanóma).

Fontos tudni, hogy a faktorszám és a készítmény fényvédő hatása nem egyenesen arányos, azaz a 16 SPF faktorszámú készítmény 92%-os, míg a 50 SPF készítmény kb. 96%-os védelmet nyújt a napégéssel szemben. Az Európai Uniós szabályozás betiltotta a 100 SPF jelzést és helyette az 50+ SPF jelezést írja elő, mert a vásárlokban az a hamis biztonságérzet alakult ki, hogy a 100-as fényvédő faktorú készítmények kétszer erősebb fényvédelmet jelentek, mint az 50-es faktorú készítmények. Az általános ajánlás szerint az emberek többsége számára a 16 és 20 SPF közötti fényvédő elegendő védelmet nyújt. A krónikus fénykárosodás szempontjából fontos UVA elleni védelemről azonban az SPF nem nyújt információt, tehát annak meglétét és erősségét külön kell figyelni a csomagoláson, amit az IPD és PPD rövidítések jeleznek. Az tekinthető biztonságos fényvédőnek, ahol a PPD/SPF arány három, vagy annál nagyon. -Forrás



Bőrtípus Bőrszín Napfény hatása
1. típus Halvány, világos bőr Mindig leég, sosem barnul
2. típus Világos bőr Könnyen leég, minimálisan barnul
3. típus Világos bőr Minimálisan ég le, lassan barnul
4. típus Enyhén barna vagy kreol Minimálisan ég le, könnyen barnul
5. típus Barna Ritkán ég le, könnyen és mélyen barnul
6. típus Sötétbarna vagy fekete Ritkán ég le, mindig lebarnul és nagyon pigmentált

 


4. Dohányzás mellőzése

A dohányzás hatására az agy vitaminokat von el a bőrből, a nikotin pedig csökkenti  a bőr alsó, vérerekben gazdag rétegének vérkeringését, ami miatt a bőr kevesebb oxigénhez jut és fakóvá válik. A sejtképződés lelassulása és minőségének romlása miatt ki is kiszárad és nehezebben áll ellen a káros külső hatásoknak.

A ráncok korai megjelenését elősegíti, hogy a kollagéntermelés zavart szenved, egyrészt azért, mert a dohányzás rontja a C-vitamin felszívódását, ami pedig a kollagéntermelés fontos alkotóeleme.

Az arcbőrön a cigarettázáskor végzett szívó mozdulat is nyomot hagy: az orcák behorpadnak, a felső ajkak ráncossá válnak és szarkalábak alakulnak ki. Fiatalon mindez még nem látszik, ám az évek múlásával egyre szembetűnőbbek lesznek a dohányzás káros hatásai. 

 

5. Ne feküdj le sminkkel

Ha  a sminket fent hagyjuk éjszakára, eltömíti a pórusokat, mellyel rengeteget árthatunk a bőrünknek, hiszen mitesszerek és pattanások alakulhatnak ki. Legyen egy napi rutinunk az arcápolás terén, így nem fogunk elfeledkezni erről a fontos lépésről. Egy előző cikkemben már összegyűjtöttem a legjobb dogériákban kapható natúr arcápolási termékeket. Ha kíváncsi, hogy melyek ezek a termékek, akkor ITT elolvashatod az ehhez kapcsolodó bejegyzésemet.

 

6. Egészséges táplálkozás

Kerüljük a finomított élelmiszereket. Gondolok itt a fehér cukorra, fehér lisztre, tartósítószerekre, ízfokozókra, stb. Figyeljünk a megfelelő vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra. Együnk sok nyers zöldséget és gyümölcsöt, melyek antioxidánsokban gazdagok. 

A bőr szépségéért felelős vitaminok:

- C-vitamin. A C-vitamin segít megőrizni bőrünk üdeségét, szépségét, simává teszi és védi az öregedéstől. Erőteljes antioxidáns tulajdonságának köszönhetően védi a bőrt a káros szabadgyökök ellen, melyek elősegítik az öregedést, illetve a környezeti szennyeződésektől is. Fokozza a kollagén termelődését, mely a bőr feszességét adja. 

- D-vitamin. A D-vitamin egy része a napfény hatására termelődik.

- E-vitamin. Az E- vitamin véd a káros szabadgyökök ellen, öregedésgátló hatású, és csökkenti a ráncok kialakulását. Kiválóan hidratálja a bőrt és javítja annak textúráját is.

- B-vitamin komplex. Kiemelném a legfontosabbat a biotin, mely a bőrön kívül a köröm és a haj egészségéért is felelős. Hiányában bőrgyulladás, viszketés, hajhullás, töredezett köröm jelentkezhet. A biotin a bőr öregedés elleni harcban is fontos szerepet tölt be.

 

7. Hidratálás

Nagyon fontos, hogy bőrtípusunknak megfelelően védjük bőrünket a kiszáradástól és a különböző környezeti hatásoktól. Ha még nem vagy benne biztos, hogy melyik bőrtípusba tartozol, akkor figyelmedbe ajánlom az előző bejegyzésem, ahol részletesen kitértem a különböző bőrtípusok jellemzőire, illetve arra, hogy az adott bőrtípus mit kerüljön és mit érdemes használnia a szép bőr érdekében.

 

Ha tetszett a mai bejegyzés, akkor olvasgass tovább az oldalomon. :)

Puszilok mindenkit,

Alida

Kövessetek Facebookon és Instagramon is! :)

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása